Terreur op het Web

Sunday, October 16, 2005

MI6 werft op het internet


Voor het eerst in de geschiedenis is de Britse spionagedienst MI6 (Secret Intelligence Service) overgegaan tot het openlijk recruteren van nieuwe medewerkers. De SIS heeft zich nu echter in cyberspace begeven om nieuwe spionnen en spionnenjagers te vinden. Vooral wordt gezocht naar medewerkers om de terroristische dreiging te helpen bestrijden.

Vroeger werden nieuwe MI6-medewerkers diskreet aangeworven, onder meer door een voorzichtige benadering op universiteiten. "Maar MI6 heeft meer personeel nodig en vooral van meer diverse achtergronden," schrijft de Britse krant The Independent. "Dat heeft de SIS ertoe gebracht om een eigen website (www.mi6.gov.uk) te lanceren."

Op de website wordt de rol en de geschiedenis van MI6 behandeld, maar de online aanwezigheid is volgens de krant vooral bedoeld om nieuwe kandidaat-medewerkers aan te moedigen. Net zoals haar zusterorganisatie MI5, heeft MI6 ongeveer 2.000 medewerkers, maar beide organisaties hebben meer geld ter beschikking gekregen om het terrorisme te bestrijden.

MI5 wil 1.000 nieuwe personeelsleden aanwerven, maar bij MI6 zou de doelstelling lager liggen. MI6 wil echter vooral een grotere diversiteit, met een grotere vertegenwoordiging van etnische minderheden om terroristische netwerken te infiltreren en te bestrijden. "De tijd dat men aan de universiteit door een geheimzinnige kerel op de schouder werd getikt, is voorbij," aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken.

Op de website worden toekomstige medewerkers volgens de krant gelokt met buitenlandse reizen en opwindende belevenissen, maar ook met squash- en basketbal-mogelijkheden, een restaurant en bar op het hoofdkwartier aan Vauxhall Cross in Londen.

Het aangeboden werk wordt omschreven als stimulerend, opwindend, gevarieerd en technologisch vooruitstrevend. Een beginnende MI6-medewerker krijgt een loon van 21.000 Britse pond. Maar er wordt ook gegoocheld met James Bond, de beste wervingsagent van de Britse spionagedienst. Daarbij wordt gewezen op het feit dat James Bond oorspronkelijk een echte agent was, maar dat auteur Ian Fleming er nadien de nodige glamour heeft aan toegevoegd.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home