Terreur op het Web

Thursday, September 15, 2005

FBI bestrijdt terreur zonder internet

Het is niet uitgesloten dat de terreinteams van het Amerikaanse Federal Bureau of Information (FBI) niet voldoende informatie krijgen over de dreiging van het terrorisme, vooral omdat ze niet over de basistechnologieën, zoals toegang tot het internet, kunnen beschikken. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Amerikaanse overheid.

Deze Field Intelligence Groups (FIG), de bouwstenen van het speurwerk van de FBI rond terrorisme, werden in december 2003 opgericht om te kunnen garanderen dat de juiste informatie wordt verzameld en geanaliseerd op het terrein en ter beschikking gesteld wordt van iedereen die deze gegevens nodig heeft.

Het rapport stelt echter dat de FBI-agenten in het veld geen bevelen aannemen van analisten, want in de FBI-hiërarchie voelen de gewapende agenten zich hoger geplaatst dan de analisten. "Analisten hebben geen macht om een samenwerking af te dwingen en moeten op de welwillendheid van de agenten op het terrein rekenen," aldus het rapport van de Congressional
Research Service (CRS). "Zonder meer invloed dreigen de FIG-leden steeds meer geïsoleerd te raken."

De studie wijst erop dat de analisten meestal op agenten moeten rekenen om ruwe gegevens voor hen te verzamelen. Maar het blijkt dat ze ook niet alle nodige instrumenten krijgen om hun functie te vervullen. "Zo blijken niet alle analisten aan hun
bureau internet-toegang te hebben," aldus het rapport.

Er is ook geen formele procedure om ervoor te zorgen dat de FBI-agenten achter ontbrekende informatie gaan wanneer daar door de analisten wordt op gewezen. "Ook wordt er voorrang gegeven aan dagelijkse informatie in plaats van aan strategische data," wordt er aan toegevoegd.

In 2003 kwam een onderzoek al tot de vaststelling dat de analisten veelal gebruikt werden als administratief personeel. "Ook nu wordt hen nog altijd opgelegd taken op te nemen die niet in hun opdracht vervat zitten," voert het rapport aan.

FIG-initiatiefneemster Maureen Baganski sprak echter over kinderziektes en vroeg om geduld. "Volgens haar gaat het de goede richting uit," schrijft The Baltimore Sun. Baganksi wees erop dat de nieuwe teams bij hun oprichting amper drie maand tijd kregen om operationeel te zijn, bovendien zonder extra investeringen.

Baganski gaf daarbij het voorbeeld van de internet-toegang. "Dat is heel belangrijk, maar dikwijls te duur," merkte ze op. "Dit heeft niets met beleid te maken, maar met beschikbare middelen. Dat betekent meteen ook dat analisten collega's van andere veiligheidsdiensten ook niet kunnen e-mailen. "Bij de CIA heeft men een messaging-systeem dat analisten
toelaat om queries naar analisten van andere diensten te sturen over bepaalde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het maken van bommen."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home