Terreur op het Web

Sunday, August 21, 2005

Bin Laden houdt van gadgets

Dat de terroristen van Al Qaeda het internet met enthousiasme hebben omarmd, hoeft geen verwondering te wekken. The Washington Post wijst er op dat Osama Bin Laden immers altijd een voorliefde heeft gehad voor technologische gadgets.

"De Taliban in Afganistan beschouwden de televisie en zelfs tandenborstels als verboden moderne innovaties, maar Al Qaeda werd geleid door opgeleide en gepriviligeerde figuren en de organisatie pikte dan ook snel en enthousiast de technologie van de globalisering op," benadrukt de krant.

De alles vernielende technologische politie van de Taliban kreeg geen vat op de Al Qaeda-kaders. "Daardoor konden die een heel technologisch kader uitbouwen," stipt The Washington Post aan. "Bin Laden gebruikte zelfs één van de eerste commerciële satelliettelefoons."

Toen de Al Qaeda-later in Afghanistan schuilde maakte hij bovendien propaganda-video's met een handcamera, lang voor de toestellen op de massamarkt verschenen. "De journalist Abdel Bari Atwan, die Bin Laden eind 1996 interviewde, herinnert zich dat de zonen van de Al Qaeda-leider in hun verblijf in Jalalabad computer-games speelden," voert de krant nog aan.

Maar er wordt aan toegevoegd dat Osama Bin Laden en zijn assistent Ayman Zawahiri vandaag achter blijven bij hun jongere volgelingen. "Ze nemen nog altijd speeches op in een geïmproviseerde studio en moeten die met grote risico's naar Al-Jazeera of andere media laten overbrengen," aldus The Washington Post.

Hun jonge volgers zijn daarentegen uitgeweken naar websites en video's die onmiddelijk op het internet kunnen verspreid worden. Daarbij proberen vele online video's de Afghaanse trainingssituatie over te doen. "Het Global Islamic Media Front, één van de huidige internet-organisaties van Al Qaeda, zet allerlei trainingsmateriaal online dat ook in Afghanistan gebruikt werd," merkt een woordvoerder van het Terrorism Research Center op.

"Dergelijke sites hebben secties van het internet omgevormd tot een open universiteit van de jihad," benadrukt ook Reuven Paz, onderzoeksleider van het Project for the Research of Islamist Movements in Israel.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home