Terreur op het Web

Monday, August 22, 2005

Uitlevering voor Qaeda-webmaster?


Volgende maand zou Groot-Brittannië moeten beslissen over de uitwijzing van Babar Ahmad. De computerexpert wordt ervan verdacht om de man te zijn achter één van de eerste Al-Qaeda-websites. De Verenigde Staten willen hem daarvoor berechten, maar zouden hem ook nog verdenken van andere terroristische bezigheden.

De 31-jarige computerexpert Babar Ahmad werd door de Verenigde Staten beschouwd als een grote vangst, toen hij één jaar geleden in Engeland werd opgepakt omdat hij een netwerk van websites zou geleid hebben om propaganda te maken en geld te verzamelen voor de Tsjetsjeense rebellen, de Taliban-milities en Al-Qaeda-groepen.

Sindsdien zit Ahmad opgesloten in Britse gevangenissen en bestrijdt hij zijn uitwijzing naar de Verenigde Staten. "Maar zelfs vanuit de gevangenis blijft de Brit van Pakistaanse afkomst zijn anit-Amerikaanse propaganda versturen via het internet," aldus The Washington Post.

Het geval-Ahmad toont volgens de krant aan hoe een goed-opgeleide ingenieur het internet kon gebruiken om extremistische boodschappen te versturen naar een wereldwijd publiek. "Vorige generaties radikalen zouden misschien betogingen hebben georganiseerd, maar Ahmad heeft een medium gebruik om een publiek te bereiken dat veel breder is dan een handvol radicale moskeeën die voordien de verspreiders waren van de boodschap van Osame Bin Laden," stipt de krant aan.

Met hulp van familieleden en andere medestanders buiten de gevangenis heeft Ahmad volgens Post-journalist Craig Whitlock de website freebabarahmad.com kunnen creëren om publiciteit te genereren. "Volgens de website zouden meer dan 10.000 mensen een online petitie hebben ondertekend om zijn uitwijzing tegen te houden," aldus Whitlock. "Dat leidde tot publieke manifestaties en een BBC-documentaire."

Volgens de Amerikaanse aanklager maakt Ahmad gebruik van zijn technische en communicatieve vaardigheden die hij gedurende tien jaar heeft ontwikkeld als een webmaster-pionier voor het islamitische extremisme om zijn uitwijzing te beletten. "Met verwijzingen naar Guantanamo en de doodstraf slaagt hij erin om sympathie op te wekken," stipt Whitlock aan.

In 1996 lanceerde de toen 22-jarige student aan het Imperial College in Londen een website om de islamitische strijders in Bosnië, Tsjetsjenië en Afghanistan te ondersteunen. "De website azzam.com - verwijzend naar Abdullah Azzam, de geestelijke mentor van Bin Laden - werd al vlug een invloedrijk platform voor islamitische militanten," benadrukt Whitlock.

Na 9/11 werd de website gesloten, maar de Amerikaanse justitie noemde de arrestatie van Ahmad vorig jaar als een belangrijke overwinning in de strijd tegen technologisch onderlegde islamitische extremisten. "Het was de eerste echte Al-Qaeda-website," voert de Amerikaanse terrorisme-onderzoeker Evan Kohlman aan. "Hij onderwees een hele generatie over jihad. Technisch was het geen hoogstandje, maar het zag er proffesioneler uit dan de andere jihadistische websites."

Na 9/11 publiceerde azzam.com een lange lofrede over de negen daders. Amerika heeft een strafdossier opgesteld en wil Ahmad voor de rechter brengen. De man zou immers internet-providers in Connecticut en Nevada hebben gebruikt. Tevens wordt hij in Amerika van een aantal andere terroristische activiteiten verdacht. Verder wordt gesteld dat Ahmad in het geheim werkte en allerlei pogingen deed om zijn ware identiteit te verbergen.

Dat de Verenigde Staten relatief laat zijn uitlevering hebben gevraagd, zou volgens Whitlock te wijten kunnen zijn aan de arrestatie van Muhammad Naeem Noor Khan. Die werd in de zomer van vorig jaar in Pakistan opgepakt in het bezit van laptops waarop gedetailleerde informatie zou gestaan hebben over belangrijke Amerikaanse financiële doelen.

Khan zou zijn medewerking verleend hebben aan het onderzoek en zich bereid hebben getoond om e-mails te sturen naar andere Al-Qaeda figuren, zodat ze in de val gelokt zouden kunnen worden. Khan zou de neef zijn van Ahmad.

De Britse regering moet volgende maand beslissen over de uitlevering aan de Verenigde Staten.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home