Terreur op het Web

Sunday, August 21, 2005

Steunt terrorisme op internet?

Sinds de aanslagen van 9/11 is het aantal actieve jihad-websites verveelvoudigd. De Israëlische onderzoeker Gabriële Weimann telt vandaag meer dan 4.500 van die extremistische websites. Acht jaar geleden kwam hij er aan amper twaalf. Voor het terrorisme is het internet dan ook een belangrijke pijler geworden.

Al die websites zijn volgens Weimann onrechtstreeks verbonden door gezamenlijke overtuigingen, het behoren tot een gemeenschap. "Het internet is het netwerk dat hen allemaal verbindt," vertelde de Israëlitische professor aan The Washington Post. "Men kan er de virtuele gemeenschap tot leven zien komen."

Wanneer er geen rekening gehouden wordt met de ideologie en de clandestiene natuur, is er volgens de krant weinig verschil tussen de de jihad-cyberwereld en de digitale gemeenschappen van online gamers, verzamelaars en patiënten. "Door een continu online contact zorgen die gemeenschappen voor een band tussen individuen die elkaar in het verleden misschien nooit zouden ontmoet hebben," aldus The Washington Post.

Sinds de Amerikaanse invasie in Irak meer dan twee jaar geleden, is de groei van het web als een basis voor jihadistische samenkomsten en trainingen volgens de krant alleen maar versterkt. "Maar dat betekent niet dat locaties in bepaalde delen van Irak, Pakistan, Filippijnen, Afrika en Europa nog altijd een belangrijke rol spelen voor Al-Qaeda," wordt er opgemerkt.

"De meeste gewelddadige aanvallen van Al-Qaeda, zelfs in de recentste periode van intens jihadistisch webgebruik, blijken nog altijd leiders en vrijwilligers te hebben met traditionele trainingen in de kampen of radikale moskees," aldus nog de krant. "Maar analisten zoals John E. McLaughlin, gewezen onderdirecteur van de CIA, menen dat het internet, samen met de ideologie, één van de grote pijlers is van de Al Qaeda-beweging."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home