Terreur op het Web

Sunday, August 21, 2005

Bommenfabriek in de achtertuin

De recente aanslag op de Londense metro is volgens een aantal experts op het internet voorbereid. Daar vindt men immers explosieven-recepten die een quasi perfecte gelijkenis vertonen met de bommen die in Londen gebruikt worden. Die informatie wordt trouwens door een hele reeks tieners gebruikt om in de achtertuin bommen te maken.

"Vele jonge tieners delen hun passie voor explosieven op het internet," schrijft Bob Ivry in het magazine NorthJersey.com. "Daar pochen ze over hun exploten en wisselen bomrecepten uit met materialen die ze thuis in de garage vinden. De veiligheidsdiensten stellen dat ze deze webfora in het oog houden, maar ze kunnen weinig doen. Het is onmogelijk om de beschreven producten te verbieden en het is ook niet mogelijk om iemand te arresteren omdat hij vertelt hoe een bom moet gemaakt worden."

"Vrijheid van informatie is een dubbelsnijdend mes," vertelde explosievenspecialist kapitein Hartnett van de politie van Bergen County. "Het is een schitterend princiepe, maar het geeft iedereen wel de mogelijkheid om op een eenvoudige manier aan de nodige informatie te komen." Ivry stelt dat Hartnett en zijn team jaarlijks tien tot vijftien bommen onschadelijk moeten maken. "Het is ongelooflijk hoeveel informatie er op het internet beschikbaar is," merkte de bommenspecialist op.

Vermoed wordt dat die informatie gebruikt werd voor de recente aanslagen op de Londense metro. "De Londense bommen vertoonden veel gelijkenis met de explosieven die op sommige internetsites worden beschreven en aanbevolen," benadrukte gewezen FBI-specialist Chris Ronay. Over de manier waarop de veiligheidsdiensten het internet controleren op dergelijke informatie, wordt door de betrokkenen volgens Ivry niet gedetailleerd verduidelijkt.

"Maar er zijn zoveel websites dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te controleren," voerde Joseph Green, woordvoerder van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF), aan. "Bovendien moet men bewijzen hebben van een specifieke bedreiging vooraleer er kan gereageerd worden op wat er op het internet staat te lezen," voegde gewezen FBI-agent Leo West aan. "Men moet details hebben over het complot, het mogelijke slachtoffer, een datum en een locatie. Wanneer dat gekoppeld kan worden aan informatie uit een andere bron, kan de deur geopend worden voor een echt onderzoek." West stelde dat het uiteindelijk aan het publiek is om zichzelf te beschermen. "Zonder oplettende burgers is het voor de overheid bijna onmogelijk om een bommenlegger tegen te houden," meende hij.

Ivry kon een Ierse internaut bereiken die op het internet recepten plaatst voor het maken van explosieven. "Die jongeren zijn toch vastbesloten om een bom te maken," benadrukte de anonieme man. "Maar met slechte of onvolledige voorlichting wordt de situatie nog veel gevaarlijker. Dus kan men maar beter de juiste informatie verstrekken, zodat er minder kans is dat die tieners zichzelf of anderen nog meer gevaar zouden doen lopen." FBI-specialist Ronay benadrukte dat de Ierse internaut, net zoals vele anderen, graag speelt met dingen die op de rand van het wettelijke balanceren.

Het magazine verwijst verder naar een 14-jarige, die zichzelf Defiler noemt en op het internet op zoek ging naar het beste recept voor ambachtelijke napalm. "Nadat hij op het internet een oplossing had gevonden, zette hij de informatie, aangevuld met foto's, onmiddellijk op het internet," schrijft Ivry. "Defiler zegt dat hij later een astronaut, chemisch ingenieur of militair software-ontwikkelaar wil worden en hij neemt afstand van de volgens hem roekeloze jongeren die op het internet actief zijn."

Defiler stelde dat de overgrote informatie op het internet vals is. "Men moet heel goed begrijpen wat men aan het doen is en niet zomaar instructies volgen die iemand geeft," voegde hij daar aan toe. Ivry voegt er aan toe dat de experimenten van Defiler blijkbaar goedgekeurd worden door diens vader. Maar volgens forensisch psychiater Alberto Goldwaser zijn de meeste tiener-bommenmakers jongeren met familieproblemen. "Het veroorzaken van ontploffingen geeft hen een gevoel van macht," aldus Goldwaser. De meeste van die jongeren zullen zich volgens Goldwaser later gewoon ontwikkelen en misschien zelfs brandweerman worden. "Maar een klein percentage zal sociopaat worden en kan heel gevaarlijk worden," stelde hij nog.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home