Terreur op het Web

Tuesday, August 23, 2005

Terroristen worden cyberfraudeurs

Terroristen beginnen zich steeds meer te bedienen van cyberfraude, gaande van het stelen van kredietkaart-gegevens tot witwaspraktijken. Dat benadrukt veiligheidspecialist John Pironti van de technologie-consulent Unisys. Na progaganda, recrutering en communicatie, is dit een nieuwe tak van het cyber-terrorisme.

Het internet is volgens Pironti voor terroristen een geldbron geworden om hun operaties te financieren. "Online fraude is immers moeilijk te achterhalen, want de transacties gebeuren langs een gesofistikeerd netwerk van websites," vertelde hij aan de krant USA Today. "Bovendien vertrekken vele operaties vanuit landen waar geen
cyberwetgeving bestaat of heel laks is."

Er wordt gewag gemaakt van tientallen incidenten tijdens de jongste maanden, waarbij groepen die gelinkt zijn aan het terrorisme op het internet kredietkaart-gegevens hebben gestolen, geld hebben wit gewassen en websites hebben gekraakt.

"Dat is een bijkomende zorg voor de terrorisme-bestrijders, die al geconfronteerd worden met bedreigingen tegen fysieke structuren," stipt de krant aan. "Er moet dan ook beroep gedaan worden op internet-specialisten om met de terroristen en criminelen gelijke tred te kunnen houden."

Today-journalist Jon Schwartz stelt dat Al-Qaeda en aanverwanten in het verleden de cyberspace vooral gebruikten voor communicaties, recruteringen en propaganda. Daar komt nu cyberfraude bij. "Gevreesd wordt dat terroristen binnenkort ook zullen problemen om handelsgegevens van Amerikaanse bedrijven te stelen en zullen beginnen samen te werken met de georganiseerde misdaad in Oost-Europa," benadrukt Schwartz.

Enkele maanden geleden schreef Imam Samudra, het meesterbrein achter de bomaanslag in Bali van 2002, vanuit zijn Indonesische cel een manifest over de financiering van het terrorisme door cyberfraude. "Gegevens op zijn laptop zouden bewijzen hebben dat ook hij de aanslag in Bali zou willen financieren hebben door cyberfraude," stipt Schwartz nog aan.

Schwartz stelt dat het intergebruik van terroristen sterk gelijkt op dat van criminelen. "Sommige veiligheidsexperts vrezen een cyberaanval om de energievoorziening van miljoen huizen af te snijden, de verkeerscontrole in de luchtvaart te verstoren en de waterbevoorrading af te sluiten," merkt hij op. "Maar de meesten verwachten dat de jihadisten het internet vooral zullen gebruiken om voor financiële doeleinden en propaganda."

Terroristische organisaties gebruikten volgens terrorisme-specialist Evan Kohlmann, tevens beheerder van de website globalterroralert.com, het internet omdat ze daardoor meer potentiële slachtoffers kunnen bestelen en moeilijker op te sporen zijn.

"Voordien gebruikte men conventionele taktieken, zoals het overvallen van geldtransporten, supermarkten en traditionele kaartfraude," aldus Kohlmann.

Gabriël Weimann, een Israëlisch professor en kenner van het cyberterrorisme, ziet in de internet-activiteiten van de terroristen een trouwens een paradox. "Ze bekritiseren de westerse technologie en de moderne maatschappij, maar gebruiken de meest geavanceerde communicatietechnologie van het westen om hun boodschap te verspreiden," stelt hij.

Maar Richard Clarke, gewezen hoofd van de anti-terrorisme-cel van het Witte Huis, waarschuwt dat er nog altijd rekening moet gehouden worden met een grootschalige elektronische aanval tegen Amerikaanse computersystemen.

Dexter Ingram, veiligheidsdirecteur van de Business Software Alliance, stelt dat de gebruikers van internet-technologieën steeds vaardiger worden. "Dit geldt ook voor illegale en ongeoorloofde activiteiten," merkt hij op. "Veiligheid moet een continu proces blijven. Het is een oneindige cirkel."

Maar diverse experts stellen dat er te weinig aandacht besteed wordt aan het online terrorisme. "Na 9/11 lag de nadruk duidelijk op de fysieke infrastructuur in plaats van cyberveiligheid," benadrukte Paul Kurtz, directeur van de Cyber Security Industry Alliance. "Dat is begrijpelijk. Maar het internet is de toekomst van de terroristen."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home