Terreur op het Web

Monday, September 12, 2005

Draadloze netwerken blijven kwetsbaar


Foto: Luchthaven netwerken kwetsbaar voor terrorisme

Draadloze netwerken blijven bijzonder kwetsbaar. Dat blijkt nogmaals uit een controle op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Daarbij kwam aan het licht dat relatief eenvoudig ingebroken kan worden in die netwerken, waarbij vitale gegevens gestolen, gemanipuleerd of vernietigid kunnen worden.

Het National High Tech Crime Centre (NHTCC) is in Nederland belast met de bestrijding van ernstige computercriminaliteit. De luchthaven Schiphol werd als eerste aan een scanning onderworpen. "Op diverse locaties werden onbeveiligde draadloze netwerken aangetroffen," meldt het Nederlands Dagblad. Via deze digitale lekken zou met speciale apparatuur relatief eenvoudig ingebroken kunnen worden.

Het NHTCC merkte daarbij op dat het hierbij handelt om een relatief beperkt aantal ernstige lekken en dat zeker niet moet verondersteld worden dat de computersystemen op Schiphol zo lek zijn als een zeef. "Maar elke lek is er één teveel," aldus het NHTCC. "Het gaat immers om vitale data, die niet in handen mogen komen van de georganiseerde misdaad of terroristen."

Tijdens een internationaal symposium over computercriminaliteit in Den Haag maakte het NHTCC duidelijk zich ook grote zorgen te maken over de beveiliging van andere vitale knooppunten. Er volgen dan ook wellicht nog andere controles. Daarbij wordt onder meer gedacht aan elektriciteitscentrales en de verkeersleiding van de spoorwegen.

"De risico's van dit soort veiligheidslekken moet niet worden onderschat," vertelde Tjebbe Joustra, in Nederland nationaal coördinator terrorismebestrijding, aan de krant. Hij stelde dat er ernstig moet rekening gehouden worden met een digitale terreuraanval op bijvoorbeeld een luchthaven of een waterleidingbedrijf.

Joustra had het daarbij over zogenaamde zombielegers die bij zo'n aanval kunnen worden ingezet. Dat zijn groepen van duizenden computers die met één druk op de knop een systeem of website aanvallen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home