Terreur op het Web

Friday, September 16, 2005

Jihad een web-geleid fenomeen?

De wereldwijde jihad-beweging wordt door het internet gedragen. Dat is de mening die bij vele westerse inlichtingendiensten en terrorisme-experts de ronde doet. Sinds Al-Qaeda op het toneel is verschenen, heeft het internet volgens de experts een heel belangrijke rol gekregen in de terreur.

Al-Qaeda is de eerste geurrilla-beweging in de geschiedenis die van de werkelijke naar de virtuele wereld is verhuisd. "Met laptops en dvd's, in geheime schuilplaatsen en locale internetcafé's, repliceren jonge jihadisten de training-, communicatie-, planning- en propaganda-structuur die ze in Afganistan zijn verloren," aldus The Washington Post. "Het internet kent op dit ogenblik talloze van die locaties."

Zelfmoordenaars en guerrilla's in Irak gebruiken volgens de krant het internet voor training en taktische ondersteuning. "Bovendien steunen ze op de anonimiteit en de flexibiliteit van het internet om in cyberspace nagenoeg ongrijpbaar hun activiteiten te ontplooien," wordt er aangestipt. "Op die manier hebben cellen van Al-Qaeda in Qatar, Egypte en Europa bomaanslagen voorbereid."

Dat heeft westerse inlichtingendiensten en terrorisme-experts ertoe gebracht om te concluderen dat de wereldwijde jihad-beweging, een web-geleid fenomeen is geworden. "Gehinderd door de natuur van het internet, is het voor de overheid nagenoeg onmogelijk om die online aanwezigheid te blokkeren of zelfs maar te bemoeilijken," aldus de krant.

Al-Qaeda en zijn spin-offs ook hebben een massale en dynamische online bibliotheek opgebouwd met trainingsmateriaal. "Soms worden die bovendien ondersteund door experten die op message boards of chat rooms antwoord geven op vragen van kandidaat-terroristen," stelt The Washington Post nog.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home